Kazım Karabekir Paşa'nın kızı Timsal Karabekir'in katılımıyla "Kazım Karabekir Paşa Milli Mücadele" Konferansı yapıldı.

Milli Mücadele döneminin 100. yılı etkinlikleri kapsamında, pek çok önemli organizasyona imza atan Trakya Üniversitesi, önemli konukları ağırlamaya ve Milli Mücadele dönemine ışık tutmaya devam ediyor. Trakya Üniversitesi, Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlangıcının 100. yıl dönümünde, Şark Fatihi olarak anılan Doğu Cephesi Komutanı Kâzım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Yıldıran’ı Edirne’de ağırladı. Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından organize edilen, “Kâzım Karabekir Paşa ve Milli Mücadele” başlıklı konferansa, Kâzım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Yıldıran konuşmacı olarak katıldı. Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Sanat, Eğitim ve Gösteri Merkezi’nde düzenlenen konferansa, Edirne Vali Vekili Dr. Yusuf Güler, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Ahmet Hamdi Zafer, Trakya Üniversitesi Genel Sekreteri ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cevdet Kılıç, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlker Alp, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevinç Sakarya Maden, Eczacılık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gülay Şeren, Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Hakan Tuna, Edirne İl Sağlık Müdürü Dr. Ali Cengiz Kalkan, Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin, Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yardımcısı Öğretim Görevlisi Tarık Sarıoğlu, Balkan Araştırma Enstitüsü Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Bülent Akyay, Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Sabri Can Sannav, Kazım Karabekir Vakfı Genel Sekreteri Sadık Tekeli ile çok sayıda dinleyici katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılışında konuşan Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin, Milli Mücadele’nin 100. yılı kapsamında Trakya Üniversitesi olarak birçok etkinlik gerçekleştirdiklerini belirterek, “Bu etkinliklerden biri de bugün Kâzım Karabekir Paşa’nın kızı Timsal Karabekir tarafından verilecek olan konferanstır. Milli mücadelemiz, çok zor şartlar altında yürütülmüş topyekûn bir mücadeledir. Bu mücadele sonucunda yeni Türkiye devletimiz kurulmuş ve tüm dünya devletleri tarafından bağımsız bir devlet olarak tanınmıştır. İstiklal Savaşımızın başarıya ulaşmasını sağlayan Mustafa Kemal Paşa ve silah arkadaşlarıdır. Bugün, Milli Mücadele dönemini böylesine değerli bir misafirden dinleyecek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz.” dedi.

Doğu Cephesi komutanı, Milli Mücadele Kahramanı ve Siyaset Adamı Kâzım Karabekir’in kızı Timsal Karabekir Yıldıran, “Dünü Unutma ki Yarına Hakkın Olsun” temasıyla düzenlenen konferansta, katılımcıları Çanakkale’den Cumhuriyet’e uzanan süreçte fotoğraflarla bir zaman yolculuğuna çıkararak, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün silah arkadaşı olan babası Kazım Karabekir ile diğer Kurtuluş Savaşı komutanlarının Milli Mücadele sürecinde yaşadıklarını ve çekilen zorlukları anlattı. Duygu dolu anların yaşandığı konferansta Timsal Karabekir, o yıllara dair merak edilenleri katılımcılarla paylaştı. Kurtuluş Savaşı'nda Anadolu'ya ilk çıkan beş komutanını simgeleyen ve “İlk Beşler” olarak anılan Mustafa Kemal Atatürk, Kâzım Karabekir, Ali Fuat Cebesoy, Rauf Orbay ve Refet Bele'ye ilişkin, babası Karabekir Paşa’nın albümünden seçilen özel fotoğraflar eşliğinde önemli bilgiler paylaşan Timsal Karabekir Yıldıran, “Bu vatanın nasıl kazanıldığını anlamak istemeyenlere anlatmak, şehitlerimize vicdan borcumuzdur.” diyerek, tarihini bilmeyen milletlerin coğrafyasını başkalarının çizeceğinin unutulmaması gerektiğine dikkat çekti. İstiklal Savaşı’nda, Türk Milleti’nin verdiği sancılı imtihanı anlatan Timsal Karabekir Yıldıran, “Allah Türk’ün kurtulmasını istemiş ve ilahi bir kadro göndermiştir. Vatanı kurtarıp Cumhuriyeti kuran o ilahi kadro Mustafa Kemal, Kazım Karabekir, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak ve diğer kahraman komutanlardan oluşmaktadır. Onları minnet ve şükranla anıyorum.” dedi.

Konferansta, Kurtuluş Savaşı Yılları ve Alçıtepe Kahramanı unvanı ile Türkiye tarihine yön veren Kâzım Karabekir’i anlatan kızı Timsal Karabekir Yıldıran, babasının hayatından önemli kesitler ve anıları dinleyicilerle paylaştı. Sunumunda, Karabekir Paşa’nın çocukluğundan askeri ve siyasi hayatına kadar yaşadıklarını anlatan ve yakın tarihe ışık tutan Timsal Karabekir Yıldıran, babasının vatansever ve millet sevdalısı olmasının yanı sıra çok yönlü kişiliğini de vurgu yaptı. Kazım Karabekir Paşa’nın hayatını, askeri ve insani yönlerini, Milli Mücadele ve siyasi tarih içerisindeki mümtaz yerini, öğrenciler ve tarih meraklılarıyla paylaşan Timsal Karabekir Yıldıran, I. Dünya Savaşı’ndan başlayarak Kurtuluş Savaşı yıllarına uzanan uzun savaş dönemimde pek çok zorluğun yaşandığını; bu ülkenin genci, yaşlısı, çocuğu ve kadınının topyekûn, eşi benzeri görülmemiş bir varoluş mücadelesi verdiğini söyledi.

Sunumunda, babası Kazım Karabekir'in hayatı ekseninde Osmanlı Devleti’nin son zamanları ve Türkiye Cumuriyeti tarihine damga vuran olayları fotoğraflarla aktaran Timsal Karabekir Yıldıran, babası Kâzım Karabekir’in Van ve Mekke’de geçen çocukluk yılları, dedesi Mehmet Emin Paşa'nın Van ve Mekke'de aldığı görevlerde kendisine eşlik etmesi, Harbiye’yi bitirdikten sonra Balkan Savaşları, Çanakkale Savaşları, Kut-ül Amare Savaşı ve Kafkas Cephesi'nde aldığı görevleri ve ömrü boyunca, “Yetimler Babası” olarak anılmasına vesile olacak, babasının ilgilendiği yetim çocuklara ilişkin paylaşımlarda bulundu. Timsal Karabekir ayrıca, babası Kâzım Karabekir’in Kars dolaylarında kurduğu okul ve öğrenci faaliyetlerini gösteren fotoğraflar paylaştı.

Timsal Karabekir Yıldıran "O, yılmaz bir vatan sevdalısıydı." diye tanıttığı babası Kâzım Karabekir'in Milli Mücadele boyunca her zaman Mustafa Kemal Atatürk'ün yanında olduğunu, Osmanlı ordusunun terhis edilmesine rağmen Karabekir'in 15. Kolordu'yu terhis etmediğini ve emrindeki tüm askerlerle Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde, Milli Mücadele’ye katıldığını anlattı. Kâzım Karabekir Paşa’nın Milli Mücadele’ye katılmasını ve desteğini aktaran Timsal Karabekir Yıldıran, “Mustafa Kemal Atatürk kurtuluş mücadelesinin nasıl yürütüleceğini planlarken Cevat Paşa, Kâzım Karabekir Paşa'nın kolordusuyla geldiğini haber verir. Mustafa Kemal Paşa, Kâzım Karabekir'e verilen tutuklama emrinden haberdardır. Her şeyin bittiğini, Kurtuluş Savaşı'nın başlamadan bittiğini düşünür. Bu sırada Kâzım Karabekir Paşa içeri buyur edilir. Kâzım Karabekir Paşa içeri girer ve asker selamı vererek 'Ben ve kolordum Milli Mücadele’de emrinizdeyiz Paşam!' der ve bunu üzerine birbirlerine sarılırlar.” dedi.

Kâzım Karabekir Paşa’nın verdiği mücadelelerde Erzincan, Erzurum, Sarıkamış, Kars ve ötesinin düşmandan kurtardığını dile getiren Timsal Karabekir Yıldıran, Erzurum'da görev yaptığı dönemde Ermeniler tarafından çıkarılan olaylar sonucu katledilen Türkler hakkında, babası Kâzım Karabekir'in notlarında şu ifadelere yer verdiğini belirtir: “Erzurum'a girdiğimde gördüğüm manzarada bölge halkının gülerek beni beklediklerini düşünerek mutlu oldum. Biraz yaklaşınca bu kalabalığın hareketsizce durduğunu fark ederek, normal olmayan bir durum olduğunu sezinledim. Daha da yaklaştığımda bu insanların Ermeni çeteler tarafından kazığa oturtularak öldürülen ve çeneleri acıdan sıkılmış insanlar olduğunu anladım. Burada gördüğüm manzarayı Allah hiçbir kuluna göstermeyi nasip etmesin.”

Ermenilerin değil, Türklerin kendi öz vatanında soykırım ve esaret yaşadığını sözlerine ekleyen Timsal Karabekir Yıldıran, “Ermeniler, Rusların 40 yılda yapmadığı kadar zulmü, kardeş bildikleri Türklere yapıyorlar. Erzurum’da ve Iğdır’da açılan toplu mezarlarda kanlı Kuran’ı Kerim parçaları bulunuyor. Açılan toplu mezarlardan birine ben de katıldım. Bunun karşılığında bizim mukaddes topraklarımızda bir tek toplu Ermeni mezarlığına rastlanılmadı. Bizim canlarımız, bizim topraklarımızda öyle can verdi.” dedi.

General Harbord'un, Erzurum’a gelerek sözde Ermeni Soykırımı iddiaları ile ilgili olarak o dönemde rapor hazırladığını ifade eden Timsal Karabekir Yıldıran, Harbord’un yazdığı raporda Ermenilere yönelik herhangi bir soykırım olmadığını belgeleriyle, Amerikan Senatosu’na sunduğunu belirtiyor. Timsal Karabekir Yıldıran, “Harbord, Amerikan Senatosu’na 24 Nisan’da sunduğu raporda, ‘Erzurum’a gittim, olayı yerinde inceledim. Esas yok edilmeye çalışılmış olanlar öz yurtlarında Türklerdir. Türkler, Ermenilere kötü davranmamıştır.’ diyor. Bugün ABD arşivinde bu rapor olmasına rağmen, yapılan soytarılıklar hepinizin malumu.” ifadelerine yer verdi.

Kâzım Karabekir'in, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün arkadaşı ve İstiklal Savaşı'nın önemli bir şahsiyeti olduğunu vurgulayan Timsal Karabekir Yıldıran, kahırdan olan lütuflar olarak yorumladığı, Kâzım Karabekir tarafından yazılmış eserler ve kitaplar hakkında da bilgiler vererek, babasının asker kimliğinin yanı sıra eğitime verdiği önemle de ön plana çıktığını söyledi. Babasının, eğitim başta olmak üzere pek çok türde eserler kaleme aldığını söyleyen Timsal Karabekir Yıldıran, onun eğitim hakkındaki görüşlerinin kitaplaştırıldığını söyledi.

Konferans, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin’in, Timsal Karabekir Yıldıran’a hediye takdimi ile sona erdi. Konferans sonrası özellikle öğrenciler, Timsal Karabekir Yıldıran’a yoğun ilgi gösterirken, fotoğraf çektirmek için birbiriyle yarıştı.


ResimResimResimResimResimResimResimResimResimResim
Resim
Bu içerik 22.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 245 kez okundu.