T.Ü. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin düzenlediği "İşgal Döneminde Yunan Cephe Gazetelerinde Milli Mücadele ve Mustafa Kemal Yorumu" Konferansı yapıldı.

Milli Mücadele’nin Başlangıcının 100. yılında tüm yurtta olduğu gibi Trakya Üniversitesinde de çeşitli etkinlikler yapılarak Milli Mücadele anlatılıyor. Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından organize edilen konferansta Milli Mücadele ve İşgal dönemi üzerine önemli çalışmaları olan İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü’nden Dr. Öğr. Üyesi Esra Özsüer tarafından İşgal döneminde Yunan Ordusu’nda ve bölgede çıkan gazetelerden yola çıkılarak döneme ışık tutuldu.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferansın açılışında konuşan Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin “Osmanlı Devleti son dönemde girdiği savaşlardan ağır yenilgi ile çıkmış, maddi ve manevi büyük kayba uğramıştır. Bu savaşların son halkasının I. Dünya Savaşı oluşturmuştur. Osmanlı Devleti, imzaladığı Mondros Mütarekesi ve Sevr Antlaşması ile işgal edilmiştir. Mütarekenin imzalanmasından kısa bir süre sonra 60 parçadan oluşan İtilaf Devletleri donanması İstanbul Limanı’na demirlemiştir. Bu sırada İstanbul’da bulunan Mustafa Kemal Paşa, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkarak Milli Mücadele ateşini yakmıştır. 1919’da başlayan bu hareketi Mustafa Kemal Paşa, Türk halkına mal etmiştir. Türk halkı da bu savaşta maddi ve manevi tüm varlığını ortaya koymuştur. Görünürde Yunanistan’a karşı verilen Millî Mücadele gerçekte İtilaf Devletleri’ne karşı verilmiştir.” dedi.

Yunanistan’ın bağımsızlık sürecinde Avrupa’nın desteğini ile hızlı bir şekilde yol aldığını ifade eden Dr. Esra Özsüer, Yunanistan’ın Mora Yarımadası’nın dışına çıkarak Megali İdea’yı gerçekleştirmek istediğini ifade etti. Bir başka planın da Helen-Osmanlı Federasyonu olduğunu dile getiren Özsüer, dönemin Yunan ve cephe gazetelerinden örnekler vererek yaptığı konuşmasında “İşgal döneminde Anadolu’da bulunan Yunan askerleri ailelerine mektuplar gönderiyordu. Hatta bu mektuplar askerlerin resmî gazeteleri olan ‘Sinedelfos’ta yayınlanıyordu. Bunların yanı sıra Yunan birliklerinin içlerinde kendi gazeteleri de vardı. Bunlar bulundukları birliklere göre Ateş, Süngü gibi isimler alıyorlardı. Hatta işgal edilen yerlerde kalacaklarına o kadar eminlerdi ki o bölgenin adı ile gazeteler çıkardılar. Bu gazeteler ve mektuplar aslında bir propaganda aracıydı. Gazetelerdeki mektuplarda hep iyi şeyler yayınlanıyor, askerin moralinin yüksek olduğu, kazanma isteği gösterilmeye çalışılıyordu. Fakat iyi bir okuyucu satır aralarını okuduğunda askerin bıkkın olduğunu, terhis olmak istediğini görebiliyordu.” dedi.
Bölgede Yunanistan lehine yayın yapan gazeteler olduğunu belirten Dr. Esra Özsüer “Anadolu’daki bazı kişilere Yunan Devleti tarafından gazeteler çıkartılıyordu. Bu gazeteler de Yunanlar için propaganda yapıyor. Anadolu’yu sözde kurtaracak gücün Yunanlar olduğunu, Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının padişaha ihanet ettiğini söylüyordular. Sürekli bir milli mücadele karşıtı çalışma içindeydiler. Bu gazeteler Büyük Taarruz öncesi bir anda kapandılar adeta ortadan kayboldular.” diyerek konuşmasını sonlandırdı.

Resim ResimResim  Resim Resim Resim Resim
Bu içerik 06.05.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 142 kez okundu.