T.Ü. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından hazırlanan konferansta Araştırmacı Yazar Yıldırım AĞANOĞLU "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Balkanların Makus Talihi Göç" konulu sunumunu yaptı.

Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından hazırlanan konferansta Araştırmacı Yazar Yıldırım AĞANOĞLU "Osmanlı'dan Cumhuriyet'e Balkanların Makus Talihi Göç" başlığı altında Balkanlardan yapılan göçler ile ilgili detaylı bilgiler verdi. Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten ÇETİN moderatörlüğünde gerçekleştirilen konferansa akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Araştırmacı-yazar Yıldırım Ağanoğlu, Balkanlar'dan Anadolu'ya yaşanan göçün Avrupa tarihindeki en büyük felaketlerden biri olduğunu belirterek, Balkan Savaşları'ndaki göç sırasında 632 bin Müslümanın hayatını kaybettiğini bildirdi. "Göç hadisesi, hangi millet ve din mensubunun başına gelirse gelsin, bir insanlık dramıdır. Rumeli’den Anadolu’ya yönelik 300 yıldır devam eden göç süreci Avrupa tarihindeki nüfus hareketlerinin en önemlilerinden biridir." diyerek Osmanlı döneminde ve Cumhuriyet döneminde Balkanlardan Türkiye'ye yaşanan göçleri anlattı. 1877-78 Osmanlı Rus Savaşı, Balkan Savaşları esnasında gelen göç, 1923 Nüfus Mübadelesi ile Bulgaristan ve Bosna'dan gelen göçler ile ilgili detaylı bilgiler verdi.

Konferansın tamamına https://www.youtube.com/watch?v=goQxjg55JI0 linkinden ulaşabilirsiniz.

 
Resim 




Bu içerik 29.04.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 160 kez okundu.