Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi, Milli Mücadele’nin 100’üncü yılında Doğu Trakya panelini gerçekleştirdi.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitler anısına bir dakikalık saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan panelde, Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Gençlik Senfoni Orkestrası da konser verdi. Konserin ardından panelin açılış konuşmasını Trakya Üniversitesi Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Nurten Çetin yaptı. Çetin, konuşmasında 24 Haziran 1920 tarihinde işgal edilen Edirne’nin, 1922 yılında Mudanya Mütarekesi’nin imzalanmasından sonra bağımsızlığına kavuştuğunu söylerken; “Edirne Valiliği’ne tayin edilen Şakir Kesebir de 25 Kasım 1922 yılında Edirne’de idareyi ele almıştır. 1920’den 1922’ye kadar geçen süreçte Trakya’da bir mücadele yaşanmıştır. Bu mücadele boyunca elbette ki Edirne’nin Yunanlıların eline geçmesinden sonraki dönemde de buradaki Trakya Paşaeli Cemiyeti’nin ileri gelenleri başta olmak üzere milli mücadele uğrunda çaba sarf edenlerin bir kısmı Bulgaristan’a giderek örgütlenmelerini sürdürmüşlerdir. Edirne’nin kurtuluşunun 97’nci yılı nedeniyle kendilerini rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz” ifadelerine yer verdi.
Panel, Prof. Dr. Mehmet Ali Beyhan’ın moderatörlüğünde Prof. Dr. Mustafa Budak ve Prof. Dr. Elçin Macar’ın sunumları ile devam etti. Prof. Dr. Beyhan, panelin açılış konuşmasında Edirne’nin, 658 yıllık Türk yurdu olduğunu söylerken; “Osmanlı Devleti’nin ikinci başkenti ve Avrupa’ya açılış kapısı. Cumhuriyet döneminin de önemli bir serhat kentidir. Doğu Trakya’nın da merkezidir. Bu özelliklerinden dolayı insanların geçiş noktası, askeri işgallerin ilk uğrak yeridir. Acı, tatlı günleri vardır. 4 kez işgale uğramış. Son işgalinin yıldönümü 25 Kasım 2019’du. Biz de bunun için buradayız” dedi. Beyhan’ın açılış konuşmasının ardından panelde Prof. Dr. Mustafa Budak, Mondros’tan Lozan’a Türk davası ve Edirne’nin kurtuluşu konusunda sunum yaptı. Budak, sunumunda Edirne tarihi ile birlikte Batı ve Doğu Trakya’nın tarihsel sürecine yer verirken; Mustafa Kemal Atatürk’ün Batı ve Doğu Trakya’da Trakya Birliği konusundaki düşüncelerini açıkladı.Budak’ın sunumunun ardında panelde Prof. Dr. Elçin Macar da Doğu Trakya’da demografik değişim konusunda sunum yaptı. Balkan Savaşları’ndan itibaren, mübadeleler de dahil olmak üzere Balkanlar’da yaklaşık 2 milyon insanın yer değiştirdiğini söyleyen Macar; “Bunların içinde Müslüman, Rum, Bulgar, Ermeni ve diğer topluluklar var. Bu insanlar Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan ve Sırbistan arasında sınırları geçtiler. Bu göçten 3 bin yerleşim yeri etkilendi. 1920'li yılların hesabıyla 200 milyon pound değerinde mülkiyet el değiştirdi, yıkıma uğradı ve yeniden dağıtıldı. Ortaçağ’dan bu tarihe kadar bu ölçekte bir nüfus hareketi görülmedi” dedi. (Kaynak: Gündem Edirne Gazetesi)

Resim


Resim
Bu içerik 22.11.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 128 kez okundu.