TÜ. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından 2020 yılından itibaren düzenli olarak gerçekleştirilen Edirne Konferansları’nın 6'ıncısı, "Osmanlı’nın Son Döneminde Edirne Vilayeti Hapishaneleri" başlığı ile gerçekleştirildi.

Edirne’nin siyasal, sosyal, kültürel ve ekonomik tarihine ışık tutmak amacıyla gerçekleştirilen “Edirne Konferansları” alanında uzman araştırmacı, yazar ve akademisyenler konuk etmeye devam ediyor. Edirne Konferansları dizisine bir yenisini ekleyen Trakya Üniversitesinde,  Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol'un konuşmacı olarak katıldığı “Osmanlı’nın Son Döneminde Edirne Vilayeti Hapishaneleri” başlıklı çevrim içi bir konferans gerçekleştirildi.

Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol sunumunun başında, doktora tez konusu olarak “Edirne Vilayeti Hapishaneleri”ni seçtiğini, bu konuyu belirlemesinde Edirne’nin Osmanlıya uzun yıllar başkentlik yapmasının yanında Bulgar olaylarının olması dolayısıyla asayiş probleminin çok fazla olmasının etkili olduğunu belirtti. Doç. Dr. Kurtuluş Demirkol, II. Meşrutiyet döneminde Edirne Vilayeti Hapishanesi olarak hizmet veren Deveci Han ve kadın mahkumlar için Deveci Han yanındaki Nisa Hapishanesi’nden bahsederek “Hapishaneler, Osmanlı’da Tanzimat dönemi ile görülmeye başlamış ve modernleşmenin bir sonucu olmuştur. 

Akademisyen, öğrenci, üniversite personeli ve Edirne halkının katılım gösterdiği konferans soru-cevap kısmıyla sona erdi.

Konferansta ayrıca, “Edirne Konferansları”nın yedincisinin Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilmesinin planlandığı belirtildi.

Resim

Resim

Resim

Resim

Resim

Bu içerik 08.04.2021 tarihinde yayınlandı ve toplam 172 kez okundu.